donderdag 2 december 2010

Het geheim van Sinterklaas


Vroeger was het leven voor Sinterklaas heel eenvoudig. De huizen hadden schuine daken. Op iedere dak stond een schoorsteen. Sinterklaas en de pieten reden op 5 december over de daken en gooiden kleine pakjes door de schoorstenen. Dat ging altijd goed en ieder kind kreeg een pakje.

Tegenwoordig krijgen kinderen al 14 dagen vóór 5 december lekkere dingen in hun schoenen. Sinterklaas en de pieten moeten iedere avond het dak weer op. Dat vinden ze leuk om te doen, hoor. Sinterklaas is een echte kindervriend en hij wil dat alle kinderen blij zijn. Maar het is gek. Sommige kinderen geloven niet echt dat Sinterklaas met zijn paard op het dak kan lopen. Van de pieten geloven ze het nog wel. De pieten zijn lenig en kunnen ook vaak op hun handen staan. Zwarte pieten hebben dan ook vaak op een circusschool of turnacadamie gezeten.

Sinterklaas hoorde dat de kinderen soms niet geloven dat hij met de schimmel op het dak kan lopen en hij begon erover na te denken. Eigenlijk kan het niet dat mijn paard op het dak kan lopen. Maar we hebben het wel altijd gedaan. Hoe kan dat dan?

Dat jaar op 5 december stapte sint op het paard en ging op de daken rijden. Maar sint dacht deze keer: “O jee, wat is dit gevaarlijk. Zou het wel goed gaan?”

En nee, het ging niet goed. Americo, het paard gleed uit en Sinterklaas rolde van het dak. Toen hij op de grond lag, kreunde de Sint: “Au, mijn been, au, mijn been”.
Van alle kanten kwamen de pieten aangesneld. En ook Americo, het paard kwam bij Sinterklaas staan en boog met zijn hoofd naar de sint toe. Gelukkig was het paard niet gewond.

De pieten zagen dat Sinterklaas niet meer op kon staan. Ze maakten een draagbaar van de staf van Sinterklaas en van een paar van de roeden. Daar bonden ze de lege zakken aanvast. Ze legden Sinterklaas op deze draagbaar en droegen hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar bleek dat Sint zijn linkerbeen had gebroken.

De mensen en kinderen hadden er niets van gemerkt. Want je weet dat Sint altijd weer op 6 december naar Spanje gaat. Alleen ging Sint dat jaar pas op 10 december weer terug naar Spanje.

Maar weet je wat nu het geheim van Sinterklaas is? Hij gaat de daken niet meer op. Sinterklaas gelooft niet echt meer dat hij op zijn paard op de daken kan rijden. Het is immers al één keer fout gegaan.

Maar toch kun je soms Sinterklaas over de daken zien rijden. Het is dan een Zwarte Piet, verkleed als Sinterklaas. Die Zwarte Piet gelooft wél dat hij op de daken kan rijden. Dus gaat er tegenwoordig een zwarte Sinterklaas over de daken.

En weet je: Of je dit nu gelooft of niet, Het is altijd goed. Want zelfs Sinterklaas weet niet meer wat hij moet geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten